Hva er forskjellene på elektriske kjøretøy?

Det er flere ulike typer elektriske biler på markedet, og det kan være vanskelig å vite hva som passer for deg. Se forskjellene mellom for eksempel hybrid og ladbar hybrid her.

EV

Electric Vehicle. En bil som drives av en eller flere elmotorer som får strøm fra en batteripakke, kalles elbil i Norge.

HV

Hybrid Vehicle. En bil som drives av en kombinasjon av en eller flere elmotorer fra en batteripakke, samt en bensin- eller dieselmotor. Dette kalles mildhybrid og ikke-ladbar hybrid.

PHV

Plug-in Hybrid Vehicle. Hybridbil som drives av en kombinasjon av en elektrisk motor og en bensin- eller dieselmotor. PHV-biler kan ikke lades gjennom bensin- eller dieselmotoren.

PHEV

Plug-in Hybrid Electric Vehicle. PHEV er en hybridbil som kan kjøres med elmotor(er) og en bensin- eller dieselmotor. Fremdriftsbatteriet lades opp med motoren som et aggregat, regenerering eller ved en ladestasjon. Dette kalles ladbar hybrid eller ladehybrid.

Hva er forskjellen på PHEV, HV og PHV?

PHEV- og PHV-biler har et batteri som kan lades direkte fra en ekstern strømkilde. Fordi de har denne muligheten, har PHEV og PHV lengre rekkevidde enn HV-biler. PHEV-biler kan også bruke en bensin-/ dieselmotor til å produsere strøm til batteriet, det kan ikke PHV-biler. Går PHV-bilen tom for strøm, må den fungere som en HV-bil til den blir ladet opp fra en ekstern strømkilde.

Plug-in Hybrid Electric Vehicle

Målet for hybridbiler med plug-in mulighet er å sette en ny standard for drivstoffeffektivitet. Drivstofforbruk og utslipp måles gjennom en fast kjøresyklus som er bestemt av EU (NEDC/WLTP)*. Resultatet av målingen blir oppgitt som forbruk ved kjøring i by, på landevei og blandet kjøring.

Selv om alle biler kommer med et oppgitt drivstofforbruk og/eller en rekkevidde for elektrisk kjøring, er det mange faktorer som påvirker faktisk forbruk. Temperatur, kjørestil, last, bruk av varmeapparat/klimaanlegg, bruk av tilhenger og topografi er noen av de vanligste faktorene som gjør at faktisk forbruk kan oppleves som lavere enn det som oppgitt for den aktuelle bilen.

*Fram til 2018 var NEDC (New European Driving Cycle) EU’s standard for testing av drivstofforbruk og utslipp. I 2018 ble WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) introdusert som en ny og mer nøyaktig teststandard.